www.archive-org-2013.com » ORG » D » DESPIEGEL

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".

  Archived pages: 59 . Archive date: 2013-06.

 • Title: In Een Ander Land
  Descriptive info: .. In Een Ander Land.. Reisgids voor ouders van kinderen met een verslavingsprobleem.. Hoofdmenu.. Home.. Projectomschrijving.. Lezen.. Inleiding.. Hoofdstuk: Vragen bij Ouders.. Hoofdstuk: Goed om Weten.. Hoofdstuk: Drugshulpverlening.. Auteurs.. Meer Weten.. Welkom.. |.. Welkom op de website van het project: "In een ander land, reisgids voor ouders van kinderen met een verslavingsprobleem.. ".. Het boekje  ...   artikel afdrukken.. U mag de inhoud overnemen mits bronvermelding.. Het boekje 86 pp.. is gratis te verkrijgen bij:.. De Spiegel vzw.. Pellenbergstraat 160.. 3010 Kessel-Lo.. 016 461018.. bestellen via email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots.. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.. Joomla template.. created by Blechdose.. Joomla extensions by Siteground Hosting..

  Original link path: /
  Open archive

 • Title: In Een Ander Land
  Original link path: /index.php
  (No additional info available in detailed archive for this subpage)

 • Title: Opzet
  Descriptive info: Opzet.. Het samenstellen van een boekje voor ouders van kinderen met een verslavingsprobleem is mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van het verslavingsfonds van de federale overheid.. De Spiegel werkte aan dit project samen met het MSOC van Vlaams Brabant en Pathways de jongerenafdeling van de psychiatrische kliniek der Broeders Alexianen in Tienen, alle drie gespecialiseerde instellingen voor de behandeling van drugsverslaafden.. Het project had als doel om tegemoet te komen aan de informatie behoefte bij ouders die geconfronteerd worden met een kind dat afhankelijk is van drugs.. De titel beschrijft de situatie van ouders: het is alsof hun kind zich in een ander land bevindt, met andere gewoontes en andere regels.. Een land dat soms ongelofelijk ver af ligt zodat ouders niet weten hoe hun kind te bereiken.. Daarom hebben we deze 'reisgids' gemaakt.. Met een goeie reisgids kan je je voorbereiden, je leest hier en daar een bladzijde.. De reis zelf zal nog vol  ...   of hoe het zover kon komen.. Er zijn natuurlijk ook veel boeken en nu ook websites die over drugs gaan.. Er zijn maar weinig boeken die speciaal voor ouders geschreven zijn die kinderen hebben met een verslavingsprobleem.. We hebben dit boekje samen met diverse drugshulpverleners uit de regio geschreven op basis van een enquête bij ouders naar hun informatiebehoefte.. Er zijn 22 thema's geselecteerd.. Dat dek lang niet alle vragen die kunnen gesteld worden.. We zijn selectief geweest om een boekje te maken dat iet afschrikt, eenvoudig leesbaar is, en ook nog eens gratis kan worden verspreid, dankzij de overheidssubsidie.. Het was zeker niet de bedoeling om volledig te zijn.. We bieden ook titels van boeken en links naar websites voor wie verder wil lezen.. We geloven dat juiste informatie kan helpen om terug vat te krijgen op soms erg moeilijke situaties.. En aan die informatiebehoefte willen we tegemoet komen.. Paul Van Deun Anneleen Oyen, editors..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=2
  Open archive

 • Title: Inleiding
  Descriptive info: Inleiding.. Geschreven door Paul VAn Deun |.. Dit boek bundelt nuttige informatie voor ouders die een kind hebben dat verslaafd is aan drugs.. Niet alleen is de wereld van het drugsgebruik en de drugshulpverlening voor de meeste ouders onbekend, ook verandert hun eigen leven doorgaans zo ingrijpend dat het zinvol is om wat hints te krijgen.. De hoofdstukjes kunnen los van elkaar gelezen worden.. De eerste hoofdstukken richten zich tot de ouders zelf: wat maken ze door, hoe kunnen ze hun kind helpen? Daarna volgt er informatie over uiteenlopende zaken, zoals drugs en verslaving, wetgeving, schulden en zwangerschap.. En ten slotte bieden we een  ...   de federale overheid.. Een onderzoekster heeft een half jaar lang ouders van patiënten in de drugshulpverlening bevraagd over hun informatiebehoeften.. Medewerkers uit verschillende voorzieningen in Vlaams Brabant hebben het boekje vervolgens geschreven.. We geven in eenvoudige taal de belangrijkste informatie.. Daarbij wilden we vooral niet volledig zijn, om het boek beknopt en leesbaar te houden.. Achteraan staan verwijzingen naar andere boeken en betrouwbare internetpagina’s die uitgebreider op de thema’s ingaan.. We hebben dit boek bij elkaar geschreven in de overtuiging dat de juiste kennis over drugs en verslaving ouders kan helpen om hun eigen situatie weer in handen te nemen.. Paul Van Deun, Anneleen Oyen..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=6
  Open archive

 • Title: Vragen Bij Ouders
  Descriptive info: Vragen Bij Ouders.. Wat als je wil blijven helpen?.. Geschreven door Katty De Bremaeker |.. Zorgverslaving.. Zorgen en loslaten.. Op de vraag: ‘Wat wil je voor je kind?’, zullen de meeste ouders antwoorden: ‘Een gelukkig leven.. ’ Het liefst zou je je kind voortdurend gelukkig willen zien en het voor alle mogelijke belemmeringen en tegenslagen behoeden.. Maar één van de dingen die je leert tijdens de opvoeding, is dat ouders maar een beperkte rol spelen in het leven van een kind.. Als je een kind op de wereld hebt gezet, ben je er als ouder verantwoordelijk voor.. Je hebt de plicht om het alles te geven wat nodig is, zodat het zich kan ontwikkelen tot een volwassen persoonlijkheid.. Maar naarmate je kind ouder wordt, heeft het minder behoefte aan zorg en uiteindelijk is het zelfstandig genoeg om zijn eigen leven te leiden.. Dan is de tijd aangebroken om je kind los te laten.. Lees meer.. Moet ik mijn kind controleren?.. Geschreven door Helga De Ridder |.. Urinecontrole.. Wanneer is een urinecontrole zinvol?.. In sommige situaties kunnen urinecontroles zinvol zijn.. Bijvoorbeeld wanneer je vermoedens of aanwijzingen van drugsgebruik hebt en deze vermoedens ondanks herhaaldelijke pogingen niet bespreekbaar zijn met de jongere.. Ook als het wantrouwen van de ouders erg groot is, door alles wat er vroeger met hun drugsgebruikende kind is gebeurd.. is.. , kunnen urinecontroles van pas komen..  ...   en opstaan deel van uitmaken.. Hoe herken ik drugsgebruik bij mijn kind?.. Signalen.. Het is niet eenvoudig om de signalen die kunnen wijzen op drugsgebruik van je kind te kennen.. Verschillende factoren spelen een rol: het product, de persoon en de omstandigheden.. Daarnaast is het zo dat zelfs als je weet wat de aanwijzingen zijn, het nog iets anders is om ze te herkennen bij je eigen kinderen.. Bovendien zijn drugsgebruikers vaak creatief in het verdoezelen van eventuele signalen.. Daarom moet onderstaande lijst voorzichtig gelezen worden.. De signalen die kunnen wijzen op drugsgebruik, zouden namelijk ook met andere zaken te maken kunnen hebben, zoals een moeilijke periode, verkoudheid, allergie of emotionele problemen.. Hoe kun je de verslaving van je kind aanvaarden?.. Als je beslist het leven van je zoon of dochter niet meer in handen te nemen en de verantwoordelijkheid bij het kind te leggen, houdt dat vaak in dat je je eigen dromen moet loslaten.. Dat je kind verslaafd is, komt niet overeen met wat jij had verwacht voor de toekomst van je kind.. In die zin is er sprake van een verlieservaring.. Je verliest het kind dat je zo graag zag.. Het toekomstperspectief voor jouw kind is veranderd.. De verslaving heeft hem in zijn macht.. Meer artikelen.. Hoe ga je met de drugsverslaving van je kind om?.. Start.. Vorige.. 1.. 2.. Volgende.. Einde.. Pagina 1 van 2..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=3
  Open archive

 • Title: Goed Om Weten
  Descriptive info: Goed Om Weten.. Gedwongen opname.. Geschreven door Karen Volckaert |.. Behandeling.. Ouders van kinderen met een verslavingsprobleem botsen niet zelden op weerstand bij hun kind als het gaat over hulpverlening.. Als kinderen drugs blijven gebruiken, schulden maken, lichamelijk fors achteruit gaan, volledig met zichzelf in de knoei raken en zo zichzelf en anderen veel leed bezorgen, zijn ouders vaak ten einde raad.. Wanneer het kind hulpverlening blijft weigeren, hopen ouders soms via een ’gedwongen opname’ in een psychiatrisch ziekenhuis een stap verder te komen.. In dit hoofdstuk staat in het kort wat deze procedure inhoudt: het wettelijke kader en de betekenis daarvan in de praktijk.. Wat als mijn kind verslaafd en zwanger is?.. Geschreven door Ann De Valck |.. Adviezen en gevolgen.. Het belang van snelle hulp.. Bij vrouwen die verslaafd zijn, gebeurt de vaststelling van de zwangerschap meestal laattijdig.. Het wegblijven van de menstruatie is vaak zo gewoon dat ze meestal niet denken dat ze zwanger zijn.. Velen menen zelfs dat ze niet meer in verwachting kunnen raken.. Ook de eerste tekenen van de zwangerschap, zoals misselijkheid, gaan verloren in de dagelijkse routine van gebruik.. De diagnose van een vergevorderde zwangerschap brengt vervolgens zoveel onzekerheid en angst teweeg, dat de stap naar de hulpverlening daardoor ook nog vertraagd wordt.. Terwijl het juist belangrijk is dat een zwangere vrouw zo  ...   in een neerwaartse spiraal terecht dreigen te komen.. We spreken van dubbel-diagnose of comorbiditeit als iemand gelijktijdig kampt met een verslavingsprobleem én een psychische stoornis.. Er worden dan twee of meer diagnoses gesteld.. Wat zijn de rechten van je kind?.. Geschreven door Anneleen Oyen |.. Feiten.. Sinds 2002 bestaat er duidelijke wetgeving over de rechten van de cliënt of patiënt in de gezondheidszorg, die ook van toepassing is op de drugshulpverlening.. De rechten worden door het kind zelf uitgeoefend, of door zijn ouders als de cliënt minderjarig is.. We vinden het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de rechten van hun kind.. Rekening in het rood?.. Geschreven door Pieter Goetvinck |.. Schuldhulpverlening.. Rekeningen die zich opstapelen, de deurwaarder die aanbelt of de angst voor het volgende bezoek van zoon- of dochterlief die in de financiële problemen zit.. Deze veel voorkomende verhalen wijzen op een groot probleem in onze maatschappij: steeds meer mensen slagen er niet meer in om hun schulden tijdig terug te betalen en moeten een beroep doen op de (schuld)hulpverlening.. Er zijn diensten die van overheidswege aangesteld zijn om deze taak op zich te nemen.. In grote lijnen zijn er drie mogelijkheden om geholpen te worden met schulden:.. Hoe bescherm je jezelf?.. Drugsgebruik: een strafbaar feit?.. Wat zijn de meest gebruikte drugs?.. Wat weten we over verslaving?..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=5&Itemid=4
  Open archive

 • Title: Drugshulpverlening
  Descriptive info: Drugshulpverlening.. Pathways.. De meeste initiatieven rond drughulpverlening worden georganiseerd voor meerderjarigen (vanaf 18 jaar).. Pathways is een residentiële dienst die zich richt op jongeren (minderjarigen) met een drugproblematiek en een jeugdpsychiatrische problematiek, opgericht.. in 2001 als supraregionale (geen beperkingen rond woonplaats) gespecialiseerde afdeling binnen de psychiatrische kliniek Broeders Alexianen in Tienen.. In Vlaanderen is er nog 1 andere dienst die een residentieel aanbod heeft voor specifiek minderjarige druggebruikers, namelijk het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) in Eeklo.. Deze dienst vormt een onderdeel van het aanbod georganiseerd vanuit de drughulpverlening De Sleutel.. Gezien deze brochure zich hoofdzakelijk richt op ouders van meerderjarige druggebruikers, houden we dit stuk beperkt.. Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met Pathways voor een kennismakingsgesprek of telefonisch bijkomende informatie krijgen.. Het telefoonnummer van Pathways is 016-80.. 76.. 40.. Karen Volckaert.. Bij spoedgevallen: EPSI.. Geschreven door Karine Van Tricht |.. Voor mensen in acute emotionele of psychiatrische nood, eventueel gepaard gaande met middelengebruik (alcohol, drugs, medicatie), zijn er de diensten voor Eerste Psychiatrische Spoed Interventie (EPSI).. De EPSI verleent hulp aan  ...   te werken.. Zo’n gemeenschap werkt vanuit de overtuiging dat de verslaafde niet alleen verantwoordelijk is voor zijn herstel en verandering, maar dat hij ook in staat moet zijn om deze, met behulp van anderen, zelf te bewerkstelligen.. Een multidisciplinair team begeleidt het proces van zelfhulp en wederzijdse hulp van deze groep lotgenoten.. Het ontwenningscentrum.. Geschreven door Gunter De Kinder |.. Een ontwenningsprogramma bestaat uit verschillende stappen.. Crisiskamer.. Na de opname komt de nieuwe bewoner terecht in de Crisiskamer waar de lichamelijke ontwenning plaatsvindt.. De hulpverleners zorgen ervoor dat de verslaafde minimale last ervaart en geven medicijnen als dat nodig is.. Na een medische en psychologische evaluatie kan de persoon kennismaken met de groep en dan begint het programma.. Vervangingsmedicatie als behandeling.. Geschreven door Paul Van Deun |.. Substitutietherapie.. Met substitutietherapie bij drugsverslaafden wordt bedoeld dat men drugsvervangende medicatie geeft.. Dat gebeurt enkel bij heroïneverslaving.. De verstrekking van deze producten op strikt medische gronden heeft een aantal voordelen, zodat je van een therapie kan spreken.. Het Medisch Sociaal Opvangcentrum.. Dagcentrum of ambulante zorg..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=6&Itemid=5
  Open archive

 • Title: Auteurs
  Descriptive info: Auteurs.. Johan Buttiens, Pedagoog, medewerker.. De Spiegel.. Marianne De Boodt, Juriste, medewerkster.. Similes.. Gunter De Kinder, Psycholoog, medewerker.. Helga De Ridder, Psychologe, medewerkster.. Katty Debremaeker, Psychologe, medewerkster.. Vic Everaert, Psycholoog, medewerker.. Ann De Valck, Arts, medewerkster.. Pieter Goetvinck, Sociaal Assistent, medewerker.. Anneleen Oyen, Criminologe, medewerkster.. Anja Schillebeeks, Psychologe, medewerkster.. Joris Van Acker, Arts, medewerker Free-Clinic Antwerpen.. Katrien Van Eeckhaut, contextueel therapeute, medewerkster MSOC Vlaams-Brabant.. Karine Van Tricht, Psychologe, medewerkster EPSI UZ-Leuven.. Paul Van Deun, Psycholoog, directeur.. Karen Volckaert, Psychiater, Pathways, Kliniek Broeders Alexianen Tienen.. Hilde Vanderlinden , projectmedewerkster familieparticipatie Similes..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=7
  Open archive

 • Title: Meer Weten
  Descriptive info: Meer Weten.. Boeken:.. Mijn kind en drugs.. Antwoorden voor ouders.. -Tomas Van Reybrouck en Filip Van Hende - Uitgeverij Houtekiet - 2007.. Jongeren, ouders en drugs.. Helga De Ridder- Uitgeverij Garant – 2001.. Dubbeldiagnose, als verslaving en psychische problemen samengaan -Geert Dom –Uitgeverij EPO 1999.. '(Ex-)druggebruiker en toch een goede ouder', een informatiemap voor (ex-)druggebruikers met kinderen of met een kinderwens.. Uitgave MSOC Vlaams-Brabant www.. msoc-vlaamsbrabant..  ...   Nederland: www.. jellinek.. nl.. trimbos.. nl.. Adressen drugshulpverlening:.. ida-web.. be/gids.. asp.. verslaafdenzorg.. Ondersteuning ouders, zelfhulpgroepen:.. nl.. similes.. [Similes is een vereniging voor gezinsleden en nabijbetrokkenen van personen met psychiatrische problemen.. ].. http://www.. zelfhulp.. be/zoek/index.. php?action=toonprobleem probleem=Drugsverslaving.. lsovd.. [Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Drugsverslaafden Nederland].. bubbelsbabbels.. [Bubbels en Babbels, hulp voor gezinnen met jonge kinderen van ouders met een afhankelijkheidsproblematiek].. centrumschuldbemiddeling.. [adressen van schuldbemiddelingsdiensten].. tussenstap.. [schuldbemiddeling zelfstandigen]..

  Original link path: /index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=8
  Open archive

 • Title: Welkom
  Original link path: /index.php?view=article&catid=1:welkom&id=1:welkom&tmpl=component&print=1&layout=default&page=
  (No additional info available in detailed archive for this subpage)

 • Title: Opzet
  Original link path: /index.php?view=article&id=2%3Aopzet&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=2
  (No additional info available in detailed archive for this subpage)

 • Archived pages: 59